Viikinkikauppiaan virallinen standardipunnus

Viikinkiaikainen punnus rautakausi metallinetsin löytö
n. 800-1050  ●  pronssia ja rautaa    löytöpaikka: Päijät-Häme 


Viikingit tunnetaan sotaisina valloittajina. Mutta vähintään yhtä tärkeää pohjolan merenkulkijoille oli kaupankäynti - se kun saattoi osoittautua jopa tuottavammaksi kuin ryöstely. Viikinkiajalla luotiin tiiviitä kauppayhteyksiä ympäri tunnettua maailmaa, aina Arabiaan asti. Näin laajamittainen kaupankäynti ei enää voinut toimia pelkkänä vaihtokauppana, kuten kotikylässä. Tarvittiin valuuttaa. Viikinkien suosikki oli hopea.

Jotta hinnat voitiin määritellä, tarvittiin eri alueille myös yhteinen painomitta. Sellainen lainattiin Arabiasta: mitqal, eli noin 4,25 grammaa. Jotta kaupankäynti olisi sujuvampaa, innovoitiin punnukset joissa oli standardoitu paino, ulkonäkö ja valmistustekniikka. Näitä navoilta litistettyjä, pronssilla päällystettyjä rautapalloja käytettiin ainakin Skandinaviassa, Englannissa, Baltiassa ja Venäjän länsiosissa. Aikana jolloin hallinto oli hajanaista ja valmistustekniikat vaihtelevia, oli tällaisen standardin kehittäminen melkoinen saavutus, ja kertoo että viikinkien kauppasysteemiä pidettiin aika hyvänä juttuna.

Nämä pelkästään hopean punnitsemiseen käytetyt punnukset olivat todennäköisesti vain ammattikauppiaiden käytössä, ja ilmeisesti myös jonkinlaisia statusymboleja, jotka myös laitettiin omistajansa mukana hautaan. Ehkäpä ajateltiin että myös Valhallassa tarvitaan virallistettuja kauppiaita.

Kuvan punnus on ensimmäinen löytämäni viikinkiaikainen esine, joten itselleni sillä on tavallista enemmän tunnearvoa. On tyypillistä että aikojen kuluessa näiden punnusten pronssikuoreen on tullut murtumia, ja rautasydän on päässyt kukkimaan sieltä pahasti läpi. Onneksi ehjää pronssipintaa näkyi sentään tuon verran, niin ei punnus lentänyt vahingossa roskiin... Ulkonäön lisäksi painokin on huonontunut: tämä punnus painoi enää noin 41 grammaa, kun se lienee alunperin ollut 10 mitqalin painoinen.

Mitä lie tämän punnuksen omistanut päijät-hämäläinen kauppias maailmalle myynyt? Turkiksia, koruja, vaiko peräti itse tekemiään miekkoja? Tai ehkä kaukomailla suosittuja vaaleita orjia? 

* Disclaimer: Puhun tässä iskevyyden vuoksi “viikingeistä”. Mutta termi ei monestakaan syystä ole ihan asianmukainen. Oikeammin kyse on ihan vaan aikakaudesta, jonka nimeksi on sovittu viikinkiaika, ja esine on siis “viikinkiaikaisen kauppiaan punnus”. Tämän omistaja ei todennäköisesti ole ollut minkään määritelmän mukaan “viikinki”.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kukkanapit

Virka- ja asepukujen napit autonomian ajalta

Viljasäkkien lyijysinetit

Tipat

Köyhemmän miehen sinettisormus

Pipari

Viikinkikauppiaan rahakätkö

Klipat

Reikäkolikot ja muita taikarahoja