Keskiaikaisen riippulukon avain

1300-luku keskiaikainen avain metallinetsin löytö

1300-luku ●  pronssia  ●  löytöpaikka: Fiskars ...ja Halikko


Ja taas joutui kyselemään tunnistusapua muilta harrastajilta kun tämä mikätin oli pellosta noussut. Se on hienosti patinoitunut, ja näytti vanhalta ja vaikuttavalta, mutta käyttötarkoitus ei olisi ihan heti ilman apua auennut. Löytöpaikka oli lähellä Fiskarsin ruukkia, ja ajattelin ensin että se oli joko itse väsätty varaosa johonkin ruukin säätölaitteeseen, tai sitten pudonnut ohilentäviltä muinaisilta humanoideilta. 

Mutta harrastajafoorumin ehdotuksen perusteella tehty googlailu vahvisti, että kyseessä on tosiaankin avain 1300-luvulta. Keskiaikaisia löytöjä ei missään päin maata hirveästi nouse, ja tämä on siksikin yksi jännimpiä löytöjäni.

Löytöpaikkakin on erikoinen, sillä Fiskarsin ruukki perustettiin vasta 1649. Avain lienee siis jonkun lähistöllä sijainneen Torbyn kylän asukkaan perunakellarin lukosta, tai sitten Fiskarsin ruukin turvajärjestelmien toimittaja on saanut myytyä perustaja Peter Thorwöstelle todella vanhentunutta tekniikkaa. Tämän tyyppisiä avaimia on löytynyt ulkomailta keskiaikaisten kaupunkien ja linnoitusten kaivauksilta, ja Suomessa on ainakin yksi vastaava metallinetsinlöytö. 

Avain on niin kutsuttu push key, eli sen muotoiltu leveä pää työnnetään sisään lukon päädystä. Lukon vastakkainen pääty on kiinnitetty neljän tapin avulla, joiden reunoissa on lukitusjouset. Avaimen pään reunoissa olevat neljä koloa painavat näiden tappien jouset kiinni tappeihin niin että lukon pääty pääsee irtoamaan, avaten samalla lukon. Jokainen lukko vaatii tietysti hieman erimuotoisen avaimen.


Kuva: https://www.historicallocks.com/en/site/h/padlocks/the-history-of-padlocks/swedish-middle-ages-1050-1520/


.......
Lisäys alkuperäiseen postaukseen:


Kuinka ollakaan, muutama kuukausi tämän jutun kirjoittamisen jälkeen nousi maasta toinenkin vastaava avain. Tällä kertaa vähän kapeampi, kaksihaarainen malli.




Erikoinen sattuma oli se, että molemmilta pelloilta löytyi avaimen lisäksi tykinkuula, joita myös olen löytänyt ainoastaan nuo kaksi kappaletta. Ehkä ne siis oli tapana hukata aina yhdessä...? (Myöhemmin tosin selvisi että ensimmäinen kuula ei ehkä sittenkään ollut tykin ammus, vaan mahdollisesti vain jokin aidanpylvään koriste tms. Mutta samapa se, tarina on kuitenkin kiva, joten aion jatkaa sen kertomista.)






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kukkanapit

Virka- ja asepukujen napit autonomian ajalta

Viljasäkkien lyijysinetit

Tipat

Köyhemmän miehen sinettisormus

Pipari

Klipat

Viikinkikauppiaan rahakätkö

Reikäkolikot ja muita taikarahoja

Viikinkikauppiaan virallinen standardipunnus