Martan lusikka

1917 ●  hopeaa  ●  löytöpaikka: Mäntsälä


Oskari Ojamo osti Mäntsälästä vuonna 1914 Maisalan tilan, ja otti vaimokseen naapurista Junttilan tilalta nuoren Martta Marian. Vuonna 1932 Oskari myi tilan pois. Jossain siinä välissä Martta oli ehtinyt hukata pellolle hienon lusikkansa, Suomi-sarjan hopeisen kahvilusikan, jonka Akseli Gallen-Kallela oli suunnitellut muutamia vuosia aiemmin. 

Tarjoiliko Martta heinäpellolle kahvit oikein hopealusikoiden kera? Ei kai sentään – vaikka enhän minä tietysti tiedä miten hienoa väkeä Ojamot olivat. 

Veikkaan kuitenkin että lusikan tie kumpujen kätköihin on ollut proosallisempi: ennen kunnallista jätehuoltoa ja kierrätystä  keittiön nurkassa oli ämpäri, johon kaadettiin kaikki talossa syntynyt vähänkin maatuva jäte, ja joka käytiin tyhjentämässä talon taakse tunkiolle. (Vähemmän maatuva jäte kuskattiin vähän kauemmas pusikkoon). Sinne tyhjennettiin siis rikkalapiot, ruuan tähteet, lasten potat ja ties mitä. Tunkion pohjalta maatunut aines sitten kuljetettiin lannoitteeksi pelloille. Niin että todennäköisempi lienee vaikkapa skenaario, jossa lusikka on jäänyt piiloon ruoantähteiden sekaan ja vahingossa lentänyt niiden mukana laskiämpäriin. 

Joka tapauksessa tilan ostajan tyttären poika löysi lusikan pellolta 80 vuotta tilan myynnin jälkeen. Ja vaikka peltokoneet ovatkin vääntäneet lusikan pilalle, on se ollut itselleni tavallista jännempi löytö, koska omistajahistoria on edes tuon verran tiedossa. Ja kyseinen tunkiokin oli käytössä vielä lapsuusvuosinani.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Virkapuvun napit

Kukkanapit

Jauhosinetit

Tipat

Pipari

Köyhemmän miehen sinettisormus

Klipat

Viikinkikauppiaan rahakätkö

Viikinkikauppiaan virallinen standardipunnus

Taikarahat