Neulakotelo chatelainesta


n. 1850-1900  ●  kuparia, hopeaa ja emalia    löytöpaikka: Helsinki


Keskiaikana linnojen omistajien vaimot olivat tietysti tärkeitä henkilöitä. Korostaakseen valtaansa linnanrouvilla oli tapana kantaa linnan huoneiden avaimia näyttävästi lantiolle ripustettuna, niin että ne kalisivat liikkuessa. 1800-luvun puolivälissä muotilehdet keksivät ottaa linnanrouvaa tarkoittavan sanan “chatelaine” uusiokäyttöön, kun alkoi olla muodikastaa kantaa lantiolle kiinnitettynä kokoelmaa erilaisia, mielellään mahdollisimman kiiltäviä ja kiliseviä, esineitä. 

Tapa kantaa tarve-esineitä lantiolla tai vyöhön kiinnitettynä periytyy jo kaukaa esihistoriasta, ja oli naisillakin yleisessä puolikoristeellisessa käytössä myös viikinkiajalla Suomen alueella. Mutta vaikka chatelaine oli hyödyllinenkin - esimerkiksi hoitajilla saattoi olla työssään käytössä hoitotarvikkeilla varustettu versio - oli se ensisijaisesti näyttävä koriste. Siinä saattoi olla jopa toistakymmentä enemmän tai vähemmän tarpeellista esinettä: kukkaro, silmälasikotelo, muistikirja, kynä, hajuvesipullo... tai jopa tarvikkeet oopiumin annosteluun. Kaikki mahdollisimman koristeellisia, usein hopeisia ja filigraanikoristeltuja. Chatelaine jäikin pois muodista jo vuosisadan vaihteessa, samalla kun käsilaukut alkoivat yleistyä.

Ompelutarvikkeita sisältävä chatelaine oli hyvin yleinen malli. Sillä hienompikin lady saattoi tuoda ompeluseuraan tyylikkäästi kilisten ainakin neulat, sakset, sormustimen, neulatyynyn, saumanratkojan ja pinsetit. Ilmeisesti yksi tällainen lady on asunut myös silloisessa Sipoossa (nykyään Helsingille kuuluva alue). Matka ompeluseuraan näyttää kulkeneen pellonreunaa pitkin, jossa hänen chatelainestaan on ikävästi päässyt putoamaan melkoisen näyttävä neulakotelo, jossa oli filigraanikuviointia ja vihreää emalikoristelua. Toivottavasti joku suostui lainaamaan hänelle omia neulojaan sillä kertaa.


Kokonainen chatelaine saattoi näyttää vaikkapa tältä kuin tämä kuningatar Victorian omistama malli vuodelta 1851 (huom. tämä ei ole löytynyt Sipoosta).
ⓒ Royal Collection Trust

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Virkapuvun napit

Kukkanapit

Jauhosinetit

Tipat

Pipari

Köyhemmän miehen sinettisormus

Klipat

Viikinkikauppiaan rahakätkö

Taikarahat

Viikinkikauppiaan virallinen standardipunnus